Helicobacter pylori, a dieta – sprawdź co możesz zjeść przy zakażeniu tą bakterią

wirus

W większości przypadków za zapalenie żołądka odpowiada bakteria o nazwie Helicobacter pylori, która powoduje nieprzyjemne objawy w postaci zgagi, nudności, bólów żołądka, niestrawności. Z powodu obecności w niej ureazy, która jest enzymem umożliwiającym Helicobacter pylori bytowanie w niesprzyjającym środowisku żołądka, doskonale sobie w nim radzi, powodując w efekcie tak poważne choroby jak: wrzody żołądka i dwunastnicy, a nawet nowotwory. 

Czym jest bakteria Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori jest bakterią gram – ujemną, która podobnie jak inne tego rodzaju mikroby szybko mutują i usuwają antybiotyki, gdyż uczą się unikać coraz to nowych leków. Posiada spiralny kształt i zaopatrzona jest w rzęski, które umożliwiają jej przemieszczanie się do żołądka, gdzie znajduje sprzyjające warunki do bytowania. Wyposażona jest w specjalne mechanizmy, które pozwalają jej przetrwać w niekorzystnych warunkach, dzięki zobojętnianiu kwaśnego środowiska. Wytwarza toksyny, powodujące stany zapalne, dlatego ma niekorzystny wpływ na błonę śluzową żołądka. 

Jak diagnozuje się obecność w organizmie bakterii Helicobacter pylori?

Najskuteczniejszą metodą diagnozowania w organizmie bakterii Helicobacter pylori jest test ureazowy. Pozwala on szybko potwierdzić lub wykluczyć jej obecność, dzięki pobraniu fragmentu błony śluzowej żołądka, pozyskanego podczas gastroskopii. Jego nazwa związana jest z enzymem o nazwie ureaza, znajdującym się w bakterii. Umożliwia on jej przeżycie w kwaśnym środowisku żołądka, a także wykrycie za pomocą testu. Badaną próbkę umieszcza się w plastikowej kasecie. Jeśli zawiera ona bakterie Helicobacter pylori, wówczas wskaźnik zmieni kolor. 

Dużą zaletą szybkiego testu ureazowego jest fakt, że niemalże natychmiast można uzyskać jego wynik. Odznacza się on wysokim poziomem czułości, dlatego daje w pełni wiarygodne wyniki, co pozwala szybko podjąć leczenie, między innymi wrzodów żołądka lub nowotworów. Jest testem suchym, co oznacza, że nie ma potrzeby używania wody, żelów lub innych płynów, próbki się nie podgrzewa, wynik wizualny pojawia się na teście bardzo szybko. Posiada on długa datę ważności, która wynosi niemal 4 lata. Nie daje fałszywych wyników z żółcią i krwią i umożliwia ocenę stopnia zakażenia. Przechowuje się go w temperaturze od 4 do 42 stopni Celsjusza. 

Jak leczy się zakażenie bakterią Helicobacter pylori?

W wielu przypadkach zakażenie Helicobacter pylori leczy się antybiotykami takimi jak: metronidazol i tetracyklina, a także inhibitorem pompy protonowej, solami bizmutu, co przynosi najlepsze efekty. Schemat leczenia trwa czternaście dni. 

Jaką dietę stosować przy zakażeniu Helicobacter pylori?

Stosowanie odpowiedniej diety przy zakażeniu Helicobacter pylori stanowi niezwykle ważny element leczenia farmakologicznego. Dzięki niej można zmniejszyć nieprzyjemne objawy choroby w postaci na przykład bólu żołądka, a także przyspieszyć proces usuwania bakterii z organizmu. Istotne jest to, aby obniżała poziom kwasów, zwłaszcza solnego, którego nadmiar może spowodować uszkodzenie ścianek żołądka oraz umożliwiała regenerację błony śluzowej nie tylko żołądka, ale również dwunastnicy. 

Jakie dania wybierać przy zakażeniu bakterią Helicobacter pylori?

Pacjenci cierpiący z powodu zakażenia Helicobacter pylori powinni spożywać posiłki regularnie i w niewielkich ilościach, aby nie doprowadzić do uczucia głodu lub przejedzenia, gdyż poziom kwasu w żołądku zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku jest niekorzystny. Między posiłkami należy pić dużo wody, przynajmniej 2 litry, z diety wykluczyć tłuste dania, słodycze, kawę, mocną herbatę i napoje alkoholowe. 

Posiłki powinny być gotowane na parze lub w wodzie, a także pieczone w foli lub duszone bez podsmażania. Przerwy pomiędzy nimi powinny wynosić od 2 do 3 godzin. Pokarm należy dokładnie żuć lub spożywać w formie rozdrobnionej, a także przetartej. Najlepiej wybierać dania gotowane, pieczone i duszone, spożywać także zupy warzywne. Pierwszy posiłek powinien być zjedzony zaraz po przebudzeniu, a ostatni na dwie lub trzy godziny przed snem.

Zaleca się również picie herbatek ziołowych, zielonej herbaty i kawy zbożowej, które powinny mieć umiarkowaną temperaturę. 

Ogromne znaczenie ma także prowadzenie spokojnego trybu życia, umiejętne radzenie sobie ze stresem, co ma kluczowe znaczenie dla działania układu odpornościowego. Korzystny wpływ na organizm człowieka, szczególnie zakażonego Helicobacter pylori ma spożywanie probiotyków, gdyż stabilizuje florę bakteryjną, zmniejsza ilość bakterii, a co za tym idzie stanów zapalnych. 

wirus

Jakie produkty spożywać przy zakażeniu Helicobacter pylori?

Przy zakażeniu Helicobacter pylori najkorzystniej jest spożywać produkty, które: 

  • są bogate w białko, przykład: jaja, słodka śmietana, mleko, masło, 
  • produkty neutralizujące bakterię, na przykład sok żurawinowy, cynamon, czosnek, orzechy włoskie, ryby, 
  • warzywa i owoce zielone ze względu na zawartość chlorofilu, ułatwiającego procesy trawienia, na przykład: awokado, oliwki, kiwi, agrest, 
  • owoce czerwone takie jak: wiśnie maliny, poziomki, arbuz i wiele innych. 
  • brokuły, które zmniejszają ilość bakterii w żołądku,
  • mięso zwykle delikatne, najlepiej drobiowe oraz chude wędliny,
  • czystek i lukrecję, które są substancjami naturalnymi, pozwalającymi skutecznie pozbyć się bakterii Helicobacter pylori.
Odwiedziny:
101
Rodzaj zawartości:
Artykuły